Tuesday, June 14, 2011

ΚAΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ,ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για τον καρκίνο του στόματος, μια νόσο που μας αφορά όλους. Ο καρκίνος του στόματος είναι η 6η πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκόσμια.
 Παρά το γεγονός ότι το στόμα είναι κοιλότητα ανοικτή και εύκολα προσιτή σε εξέταση και οι ασθενείς επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο για προβλήματα δοντιών, η διάγνωση του καρκίνου του στόματος συνήθως καθυστερεί. Υπολογίζεται ότι στο 50% - 60% των ασθενών υπάρχουν ήδη μεταστάσεις κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
 Στην Ελλάδα,υπολογίζεται ότι καταγράφονται 600-700  νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ στο ίδιο διάστημα περίπου 200 ασθενείς πεθαίνουν. O καρκίνος του στόματος ανήκει στους επιθετικούς και επικίνδυνους καρκίνους. Εντούτοις εάν γίνει γρήγορα η διάγνωση, σε αρχικό στάδιο και με σωστή θεραπεία, η νόσος αντιμετωπίζεται επιτυχώς σε ποσοστό πάνω από 80%. Η μάχη επομένως πρέπει να δοθεί στην πρώιμη διάγνωση

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο στόμα και  να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία όπως η γλώσσα, τα χείλη, η παρειά, τα ούλη, ο ουρανίσκος και επίσης πιο πίσω στην περιοχή του φάρυγγα και των αμυγδαλών. Είναι όμως συχνότερος στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος και στο κάτω χείλος. Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του στόματος αναπτύσσεται σε προϋπάρχουσες προκαρκινικές βλάβες. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται συνήθως ως λευκές (λευκοπλακία) και ερυθρές (ερυθροπλακία) περιοχές του βλεννογόνου του στόματος ή ως αλλοιώσεις του χείλους.
Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται στον γιατρό για στοματολογική εξέταση για κάθε ύποπτο σημείο ή σύμπτωμα που ανακαλύπτουν στο στόμα ή ακόμα για την προληπτική εξέταση του στόματος κάθε 6 μήνες.
Ένα νέο όπλο στα χέρια των οδοντιάτρων για την πρώιμη διάγνωση καρκινικών βλαβών στο στόμα αποτελούν οι συσκευές που εκπέμπουν ένα  ειδικό μπλε φως φθορισμού το οποίο ανιχνεύει αλλοιώσεις του βλεννογόνου ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια.

 Η νόσος προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 40 ετών, αλλά παρατηρείται ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια σε μικρότερες ηλικίες
Η αυξημένη αυτή συσχέτιση αποδίδεται στη διασπορά και μετάδοση του HPV 16(ιού ανθρωπίνου θηλώματος) με στοματογεννητική επαφή (oral sex). Πιστεύεται ότι οι HPV 16 και 18 θεωρούνται υψηλού κινδύνου παράγοντες στην καρκινογένεση του στόματος σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Ερευνητικά δεδομένα της δεκαετίας 2000 - 2010 καταδεικνύουν  επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του στόματος στο κάπνισμα και στην υπερκατανάλωση οινοπνεύματος .
Σε άτομα άνω των 50 ετών το κάπνισμα κατέχει την πρώτη θέση ως παράγων καρκινογένεσης

  Επίσης η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο  κάτω χείλος.

Αυτοεξέταση
Μία φορά τον μήνα συνιστάται να εξετάζουμε μόνοι μας την περιοχή του στόματος. Για τον λόγο αυτό, διαλέξτε ένα σημείο με καλό φωτισμό μπροστά σε έναν καθρέφτη. Για την εξέταση θα χρειαστείτε μια αποστειρωμένη γάζα, που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο.
Με τη βοήθεια δύο δακτύλων, του δείκτη και του αντίχειρα, ανασηκώστε τα χείλη, παρατηρήστε το χρώμα και τη σύστασή τους και ψηλαφήστε το εσωτερικό τους. Επαναλάβετε τη διαδικασία αυτή για τα ούλα, τις παρειές και την υπερώα. Στη συνέχεια παρατηρήστε τη γλώσσα.

Με τη βοήθεια της γάζας, κρατήστε τη γλώσσα από την κορυφή της, ανασηκώστε την ώστε να δείτε το έδαφος του στόματος και ψηλαφήστε τόσο το έδαφος όσο και όλες τις επιφάνειες της γλώσσας. Μετά την εξέταση των ορατών περιοχών της στοματικής κοιλότητας, παρατηρήστε το πρόσωπο και τον λαιμό σας. Με τα δυο σας χέρια ψηλαφήστε τον λαιμό, κάτω από την κάτω γνάθο (σιαγόνα).

Αν βρείτε ένα ή περισσότερα εξογκώματα που δεν υπήρχαν εκεί στο παρελθόν, επισκεφθείτε τον στοματολόγο ή τον οδοντίατρό σας.
Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ο καρκίνος του στόματος δεν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς συχνά αγνοούν την ύπαρξη του προβλήματος.
Προοδευτικά μπορούν να εμφανιστούν
άσπρη, κόκκινη, μελανή κηλίδα ή πλάκα,
 κάψιμο στη γλώσσα,
φυσαλίδα που περιέχει υγρό,
πληγή που δεν κλείνει,
δυσκολία στη μάσηση και κατάποση,
διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού,
όγκος που προεξέχει,
αλλαγή στη σύσταση όπως για παράδειγμα σκληρότητα στην περιοχή,
ξαφνικές ενοχλήσεις στην οδοντοστοιχία και κακοσμία του στόματος.
πόνος, αιμορραγία,
περιορισμένη κινητικότητα της γλώσσας ή των γνάθων
Όσο πιο γρήγορα ανιχνευτεί ένας καρκίνος της στοματικής κοιλότητας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς Αν αφεθεί αθεράπευτος, ο όγκος εξαπλώνεται μεταστατικά σε άλλα όργανα του σώματος και είναι θανατηφόρος.
Τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα για θεραπεία είναι η χειρουργική εξαίρεση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, που εάν εφαρμοσθούν σωστά οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε πολύ καλό αποτέλεσμα.

No comments:

Post a Comment